Народ, що не стискає меч у своїх руках, носить ярмо на шиї... Ще не вмерла України і слава, і воля... Павло Чубинський Той, хто в біді кидає свій народ, стає його ворогом. Чингіз Айтматов Війна буде повторюватися до тих пір, поки питання про неї буде вирішуватися не тими, хто помирає на полі бою. Анрі Барбюс З москалями нема спільної мови. Степан Бандера Краще вмерти стоячи, ніж жити на колінах. Роман Шухевич







Завдяки популярності «Джури» її правила змінять










Цього року в рамках фінального етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») проведуть аж три повноцінні табірні збори трьох вікових груп: старшої, середньої та молодшої. Відповідне рішення ухвалили на засіданні Головного штабу Гри наприкінці 2019  року.
Про це АрміяInform повідомив заступник директора Українського державного центру національно-патріотичного виховання учнівської молоді Денис Бондарчук. Він також розповів, що під час засідання розглядались пропозицій щодо внесення змін до Положення про Всеукраїнську дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру «Сокіл» («Джура»).
Усі зміни пов’язані з невпинним зростанням популярності гри «Сокіл» («Джура») в Україні і, відповідно, збільшенням кількості команд. Це створило серйозні труднощі для організаторів районних і обласних етапів змагань. Відтак, проаналізувавши проблемні питання і пропозиції із місцевих штабів, організатори дійшли висновку, що 2019 року охоплення сягнуло свого максимального рівня і потрібно змінювати підходи для подальшого розвитку гри.
– У 2020 році ми вирішили модернізувати архітектуру гри, – пояснює Денис Бондарчук. – У новому Положенні змінюється базова одиниця гри. Якщо у попередній редакції це був рій (8 дітей одного віку), то нове положення за одиницю визначає курінь (25-30 дітей). Це вже інший масштаб й інші принципи виховання. Тобто кілька роїв різних вікових категорій об’єднаються в курінь. На сьогодні у Головному штабі «Сокіл» («Джура») зареєстровано вже більше сімдесяти куренів. Наразі процес реєстрації триває, тож скільки команд візьмуть участь у змаганнях наступного року нині сказати важко.
Кардинальні зміни торкнулися також таборування старшої вікової групи. У 2019 році вперше був апробований напрямок «Джура-оборонець», під час якого учасники демонстрували загальновійськові навички та знання. У 2020-му цей напрямок гри як повноцінний табірний збір пройде на обласних та загальноукраїнському етапах змагань з усіма апробованими раніше елементами. Таборування відбуватимуться традиційно на базах дитячих та туристичних таборів. А під час змагань та випробувань із загальновійськових дисциплін буде організований кількаденний виїзд на один із військових полігонів. До військового вишколу й суддівства залучатимуть інструкторів та військовослужбовців Збройних Сил України.
Говорячи про середню вікову групу, тут варто сказати, що цьогоріч це був збір, який відбувався паралельно із таборуванням старшої вікової групи. У 2020 році із середнячками буде вже проведений окремий повноцінний збір. З молодшою віковою групою планують провести окремий вишкільно-виховний табір поза рамками Всеукраїнських змагань. Це буде пілотний проєкт, під час якого організатори визначать усі позитивні моменти та недоліки, які вплинуть на організацію вже цілком повноцінних таборів для малечі на наступні роки.
Головний принцип гри «Сокіл» («Джура») – максимальне охоплення і надання можливості кожній дитині показати свої здібності та вміння. Мета – виховати свідоме, патріотично налаштоване молоде покоління, яке пройшло гарт і отримало розуміння військової справи в юнацькому віці. Створити активний резерв, який у разі необхідності стане на захист  Батьківщини.
Джерело:  Олександр Олехнович  Кореспондент АрміяInform


Немає коментарів: